Πόσο κοστίζει ένας παιδότοπος

Η Zeppelin hellas με 27 χρόνια εμπειρίας, 300 παιδότοπους και περίπου 180.000 τετραγωνικά μέτρα  στη κατασκευή, σχεδιασμό και εξοπλισμό παιδότοπων, μπορεί και προσφέρει υποστήριξη και συμβουλές που σας εξασφαλίζουν μία βιώσιμη επένδυση. Καταλαβαίνουμε τα παιδιά και τις ανάγκες τους και σας βοηθάμε να δημιουργήσετε τον παιδότοπο που ονειρεύεστε. Πριν αναλύσουμε όμως πόσο κοστίζει ένας παιδότοπος ας απαντήσουμε σε μερικές ερωτήσεις.

1. Γιατί να ανοίξω έναν παιδότοπο?

Επειδή υπάρχουν πολύ ιδιώτες που ενδιαφέρονται να μάθουν τις προϋποθέσεις για τη κατασκευή και τον εξοπλισμό ενός παιδότοπου, απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις:

Οι παιδότοποι είναι δημοφιλείς γιατί προσφέρουν έναν άνετο και ασφαλή χώρο, όπου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παίξουν ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών (παιδότοποι εσωτερικού χώρου). Όλοι οι γονείς αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα της φυσικής δραστηριότητας στη παιδική ηλικία. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η παιδική παχυσαρκία είναι το Νούμερο ένα πρόβλημα και οι παιδότοποι ενθαρρύνουν τη φυσική δραστηριότητα με τέτοιο τρόπο που γίνεται παιχνίδι. Τα παιδιά παρακινούνται να τρέξουν, να κάψουν θερμίδες, να κάνουν φίλους, ενώ ταυτόχρονα γελάνε και παίζουν. Επίσης αναγνωρίζουν ότι τα παιδιά ξοδεύουν πολύ ώρα μπροστά σε μία οθόνη, αυτό δυσκολεύει τον ύπνο, αυξάνει τη διάσπαση προσοχής και μειώνει τη φυσική δραστηριότητα. Οι γονείς και τα παιδιά θέλουν να επισκέπτονται τους παιδότοπους γιατί προσφέρουν παιχνίδι και απολαμβάνουν καλό φαγητό. Το σίγουρο είναι ότι αν μείνουν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες σας, θα επιστρέψουν πάλι. Πρίν όμως ανοίξετε ένα παιδότοπο χρειάζεται να κάνετε ένα επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει:

  • Προϋπολογισμός
  • Πόσα χρήματα θα επενδύσω και ποια θα είναι η απόδοση της επένδυσης?
  • Όλοι ρωτούν πόσο στοιχίζει ο εξοπλισμός, η σωστή ερώτηση όμως είναι πιο είδος εξοπλισμού έχει τις καλύτερες ταμειακές ροές σε ετήσια βάση.
  • Τοποθεσία καταστήματος (η περιοχή είναι κατάλληλη για παιδότοπο?)
  • Προσφερόμενο ανταγωνιστικό προιόν
  • Aνάλυση ανταγωνισμού ώστε να προσφέρετε κάτι καινούριο, διαφορετικό, προτότυπο, ενδιαφέρον σε καλή τιμή.
  • Πως θα κλείσω περισσότερα πάρτυ?
  • Σε τι διαφέρω από τον ανταγωνισμό? Γιατί να έρθουν σε εμένα?
  • Πόσα διαδραστικά παιχνίδια θα βάλω στο παιδότοπο?
  • Ποια παιχνίδια προσθέτουν αξία στο χώρο μου?
  • Σε τι ηλικίες απευθύνομαι?
  • Ποιός είναι ο πελάτης μου?
  • Ποιά εποχή είναι κατάλληλη να ανοίξω τον παιδότοπο?
  • Τεχνικές προώθησης
  • Τι ενέργειες πρέπει να κάνω πρίν ανοίξει ο παιδότοπος?
  • Σχεδιασμός και δημιουργία προωθητικής καμπάνιας
  • Εχω βρεί το κατάλληλο όνομα για το μαγαζί? (branding awareness)
  • Λειτουργικές διαδικασίες όπως εκπαίδευση προσωπικού
  • Kαθαρισμός και συντήρηση

Ποιά λάθη πρέπει να αποφύγετε στην επιλογή και εγκατάσταση εξοπλισμού.

  • Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι πελάτες κάνουν έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο για επιλογή συνεργάτη. Ενδιαφέρονται πρωτίστως για τη τιμή, έχει όμως το προιόν προστιθέμενη αξία?
  • Το προιόν είναι λειτουργικό? Είναι εύκολο στη χρήση? Είναι ευχάριστο στη λειτουργία του?
  • Η παιχνιδοκατασκευή μπορεί να αναβαθμιστεί στο μέλλον και πως το διασφαλίζω από το κατασκευαστή?
  • Το τραμπολίνο είναι πιστοποιημένο από την ΕΒΕΤΑΜ? Αν όχι, τι πρέπει να προσκομίσει ο κατασκευαστής ώστε να μπορώ να το τοποθετήσω με ασφάλεια στο χώρο μου?
  • Το πρότυπο του τραμπολίνο είναι διαφορετικό από τον υπόλοιπο εξοπλισμό και γι αυτό πρέπει να ζητάτε ξεχωριστή πιστοποίηση.
  • Αποστέλλεται η κάτοψη του καταστήματος και μετά την αρχική μελέτη, αποφασίζουν με ποιον κατασκευαστή θα συνεργαστούν.
  • Συνιστάται ο πελάτης, πριν αποφασίσει να επισκέπτεται το κατασκευαστή στο χώρο του, για να δεί αν πράγματι τα υλικά είναι κατάλληλα για τον εξοπλισμό που έχει επιλέξει, ποιοι τα κατασκευάζουν, αν η εγγύηση που δίδεται είναι πραγματική.
  • Είναι προφανές ότι πρέπει να προβληματιστείτε, όταν οι εταιρείες με διάφορες προφάσεις αποφεύγουν την επίσκεψη στο χώρο τους.
  • Μη ξεχνάτε, τον καλό επαγγελματία τον πληρώνετε για το αποτέλεσμα που σας φέρνει.
  • Άλλωστε όπως έχει πεί πριν από πολλά χρόνια ο μεγαλύτερος επενδυτής Warren Buffet: Τιμή είναι αυτό που πληρώνεις, Αξία είναι αυτό που παίρνεις.

Έρευνα αγοράς και τοποθεσία.

Ο στόχος της έρευνας αγοράς είναι να ανακαλύψετε σημαντικές πληροφορίες για τους δυνητικούς σας πελάτες, πόσα παιδιά ζουν στη περιοχή και τι ανάγκες υπάρχουν για παιδότοπο.

  • Το κατάστημα παίρνει άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος?
  • Προσφέρει ο χώρος περισσότερα τετραγωνικά για να απασχολήσω και παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας?
  • Πόση είναι η χωρητικότητα του παιδότοπου σε παιδιά ηλικίας από 2-9 ετών?
  • Υπάρχουν άλλοι παιδότοποι στη περιοχή και τι προσφέρουν?
  • Υπάρχουν υπαίθριες παιδικές χαρές?
  • Υπάρχουν νέα ζευγάρια που μένουν μόνιμα στη περιοχή?
  • Πως θα διαφοροποιηθείτε από τον ανταγωνισμό? (Συγκριτικό πλεονέκτημα)
  • Πόσο ρίσκο θα αναλάβω σε σχέση με τις προσδοκίες μου?
  • Τι ενέργειες πρέπει να κάνω για να προσελκύσω τους κατάλληλους πελάτες?
  • Με τι παιχνίδια μπορώ να μετατρέψω την επίσκεψη του παιδιού σε εμπειρία?
  • Πως θα αυξήσω την επισκεψιμότητα στο παιδότοπο?

Στις συχνές ερωτήσεις θα βρείτε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που σας απασχολούν.

Ετοιμάζοντας τη καινούρια ιστοσελίδα του παιδότοπου

Αυτό πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα σας πριν ανοίξετε την επιχείρηση. Μία καλή προσεγμένη ιστοσελίδα, φιλική στα κινητά θα σας φέρει στις πρώτες σελίδες του Google.

ΠΡΟΣΟΧΗ! άλλο η σελίδα στο FACEBOOK και άλλο η ιστοσελίδα. Είναι σημαντικό η ιστοσελίδα να ετοιμάζεται τουλάχιστον 3 μήνες πριν την έναρξη του παιδότοπου. Επίσης η συμμετοχή σε όλα τα social media (Facebook, Instagram) είναι απαραίτητη. Βοηθά να είστε σε επαφή με τους πελάτες σας, να τους ενημερώνετε για προσφορές, διαγωνισμούς, να μοιράζεστε άρθρα σχετικά με την οικογένεια και το παιδί.  Σε αυτό το τομέα η εταιρεία μας θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε τα διαδραστικά παιχνίδια ώστε να μεγιστοποιήσετε την παρουσία σας. Μπορείτε επίσης να διαφημιστείτε σε online περιοδικά που εξειδικεύονται για το παιδί και την οικογένεια.

Δείτε παρακάτω από τι εξαρτάται  το  κόστος εξοπλισμού παιδότοπου.

Διαμόρφωση χώρου cafe και παιδότοπος

Στο σχεδιασμό του παιδότοπου τα τετραγωνικά και το ύψος του καταστήματος παίζουν σημαντικό ρόλο.

Αν για παράδειγμα έχουμε ένα κατάστημα 200 τετραγωνικών μέτρων, υπολογίζουμε τέσσερις τουαλέτες, αντρών, γυναικών, μία τουαλέτα για αγοράκια και μία για κοριτσάκια. Κάθε παιδική τουαλέτα σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ χρειάζεται δύο λεκάνες. Ανά 25 παιδάκια χρειάζεται μία παιδική τουαλέτα και δύο νιπτήρες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υποχρεωτική και η τουαλέτα ΑΜΕΑ.

Χρήσιμο είναι, στο στάδιο της  έρευνας αγοράς να μεριμνήσει ο μηχανικός που έχει αναλάβει να βγάλει την άδεια, ρωτώντας την πολεοδομία και την υγειονομική υπηρεσία. Ο μηχανικός θα διαπιστώσει τυχόν αυθαιρεσίες στο κτίσμα, που πιθανόν να χρειάζονται νομιμοποίηση και ίσως αλλαγή χρήσης η οποία κοστίζει. Η μελέτη πυρασφάλειας είναι απαραίτητη από έναν μηχανολόγο. Χρειάζεστε μία κεντρική είσοδο και μία έξοδο κινδύνου. Σε περίπτωση που υπάρχουν πόρτες στο παιδότοπο, τα χερούλια πρέπει να είναι ψηλά ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα παιδιά.(Στη καλύτερη περίπτωση να υπάρχει ηλεκτρομαγνητική κλειδαριά σε ύψος που δεν φτάνει το παιδί)

Αν ο χώρος του παιδότοπου είναι κοντά σε τζαμαρίες θα πρέπει τα τζάμια να είναι όλα ασφαλείας securit.

Απαραίτητο επίσης, είναι ένα μπαρ τουλάχιστον 12-15 τετραγωνικά, ώστε να υπάρχει καλή παραγωγή σε ροφήματακαι σνακ, μια μικρή αποθήκη ή γραφείο, ο χώρος της καφετέριας όπου αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματα και τέλος, ο χώρος των παιχνιδιών που υπολογίζεται σε περίπου 40 με 50 τετραγωνικά. (η νομοθεσία ορίζει περίπου ένα παιδί ανά δύο τετραγωνικά) Σε πολλές περιπτώσεις, προτείνουμε και ένα μικρό παρασκευαστήριο πίσω από το μπαρ που διαχωρίζεται με πόρτα, για τη προετοιμασία των γευμάτων. Στο χώρο της καφετέριας κατά την διεξαγωγή των πάρτυ, διαμορφώνεται ένας χώρος όπου οι γονείς έχουν άμεση επαφή  με τα παιδιά, με χαμηλά τραπεζάκια και καρέκλες για να χαρούν τη κοπή της τούρτας. Ο ήχος με τη κατάλληλη μουσική και τα οπτικά εφέ δίνουν άλλη διάσταση στα πάρτυ.

Ο εξοπλισμός στο χώρο της καφετέριας είναι ο εξοπλισμός για τα ροφήματα και σνακ. Καλό είναι να περιλαμβάνει όλα όσα μπορεί να βρει κάποιος σε μια καλή καφετέρια. Εσπρεσσομηχανές, μύλοι αλέσεως καφέ, φραπιέρες, καφετιέρες φίλτρου,αποτελούν τη βασική επένδυση, ώστε οι γονείς να μπορούν να απολαύσουν ποιοτικό καφέ, ο οποίος δεν υστερεί σε τίποτα από μια καλή καφετέρια.

Μία καλή ιδέα που θα προσελκύσει περισσότερη πελατεία και θα κάνει τους γονείς να περνούν παραπάνω χρόνο είναι να έχετε μεγάλη ποικιλία ροφημάτων. Εξοπλισμός, όπως επαγγελματικοί στίφτες, μηχανές σοκολάτας και αποχυμωτές, είναι ιδανικός, για να σερβίρετε όλη τη γκάμα ροφημάτων. Βασικό επίσης, είναι να προσφέρετε και κάποια σνακ, ώστε οι γονείς να μένουν στον παιδότοπο χωρίς να χρειάζεται να πάνε κάπου αλλού. Μια τοστιέρα  είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για ένα γρήγορο σνακ.

2. Παιχνιδοκατασκευές εξοπλισμός

Στα τετραγωνικά που αναφέραμε παραπάνω (40 τετ.) για το παιχνίδι, το ύψος της επένδυσης του εξοπλισμού δηλαδή παιχνιδοκατασκευή, τραμπολίνο, πύργος αράχνης, ηφαίστιο αναρρίχησης, καταρράκτης μπαλλών, δάπεδο, κάγκελο, ασφαλείας, baby park, ξεκινάει από 15.000ευρώ (το ποσό αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τον αριθμό των παιχνιδιών)

Η τιμή διαμορφώνεται αν η παιχνιδοκατασκευή είναι δυόροφη η τριόροφη, πόσα  διαδραστικά παιχνίδια θα τοποθετηθούν, τραμπολίνο, πύργο αράχνης, τοίχο αναρρίχησης απλός ή με παιχνίδι τεχνολογίας reflex-speed pods, ο τύπος της τσουλήθρας (διπλή-μονή) ύψος πλατφόρμας κλπ. Στα σημεία με τα διαδραστικά παιχνίδια πρέπει να υπάρχουν πρίζες για τη παροχή ρεύματος.

Ο χώρος του baby park είναι απαραίτητος, γιατί τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι πιο ευάλωτα στις πτώσεις και αποτρέπει παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας να εισέλθουν στο χώρο τους.

Οι κοπέλες που είναι υπεύθυνες για τη φύλαξη των παιδιών, δεν χρειάζεται να έχουν κάποιο πτυχίο. Φυσικά αν μία κοπέλα είναι νηπιαγωγός, παιδαγωγός η έχει εμπειρία από άλλο παιδότοπο, αυτό είναι προσόν.

3. Ύψος Καταστήματος

Ενα ψηλοτάβανο κατάστημα προσφέρει καλύτερη δυναμική για το παιδότοπο. Για δυόροφη κατασκευή χρειαζόμαστε  περίπου 3,20μέτρα και για τριόροφη κατασκευή 4,60 μέτρα. Περισσότερα παιδιά με τη τριόροφη παιχνιδοκατασκευή και λόγω δραστηριοτήτων μεγαλύτερη ποικιλία στους μικρούς φίλους.

Με περισσότερο χώρο για διαδραστικά παιχνίδια, τοίχους αναρρίχησης με reflex pods, ηλεκτρονική διαδραστική μπασκέτα,  robozeppelin αυξάνεται η ηλικιακή ομάδα. Τα παιδιά αφιερώνουν περισσότερο χρόνο και ο ιδιοκτήτης έχει πολλές επιλογές, όπως να εφαρμόσει το σύστημα δώρων για να αυξήσει την επισκεψιμότητα.

4. Χώρος Παιχνιδιών

Για ένα κατάστημα 200 τετραγωνικών ο χώρος του εξοπλισμού που θα χρειαστεί είναι περίπου 40 με 50 τετ. Προσοχή επειδή οι κατασκευές θα πακτωθούν στο έδαφος δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σωλήνες νερού η ρεύματος κάτω από τα πλακάκια. Η περιοχή που έχει οριοθετηθεί ο παιδότοπος θα καλυφτεί με δάπεδο ασφαλείας έτσι δεν χρειάζεται να βάλετε ακριβό πλακάκι.

Αυτός ο χώρος είναι απαραίτητος, για να αναπτύξουμε τα παιχνίδια που χρειάζονται, να δημιουργήσουμε εστίες ενδιαφέροντος σε όλες τις ηλικίες από 3-9 ετών. Επίσης αν υπάρχει ο χώρος μπορούμε να δημιουργήσουμε παιχνίδια για μεγαλύτερες ηλικίες από 9-16 ετών.

Στο 210-9629323 θα σας απαντήσει ένας έμπειρος εξειδικευμένος συνεργάτης μας για να σας λύσει κάθε απορία.

5. Επιθεώρηση ΕΛΟΤ  ΕΒΕΤΑΜ

Στο τέλος της εγκατάστασης του εξοπλισμού ο επιχειρηματίας καλεί την ΕΒΕΤΑΜ για τη πιστοποίηση του παιδότοπου και έκδοση βεβαίωσης ελέγχου. Η ΕΒΕΤΑΜ σαν ανεξάρτητη αρχή ελέγχει αν ο κατασκευαστής έχει εγκαταστήσει τον εξοπλισμό βάσει των προτύπων ΕΝ1176.1:2017  Κατά την πιστοποίηση πρέπει να έχετε τον ΓΟΚ από τον μηχανικό και τη βεβαίωση HD384 από τον ηλεκτρολόγο.

Προσοχή! Το τραμπολίνο υπόκειται σε άλλο πρότυπο και η βεβαίωση ελέγχου που σας δίδεται δεν σας καλύπτει για το όργανο αυτό. Οφείλετε να ζητάτε από τον κατασκευαστή ξεχωριστή πιστοποίηση από την ΕΒΕΤΑΜ.

 

 

 

 

 

Περισσότερα Άρθρα